ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

BETEKINTÉS A MODERN GOMBATERMESZTÉSBE, PERMAKULTÚRÁS GAZDÁLKODÁSBA

Bárczay-s oktatók egy modern gombatermesztő üzemben jártak Portugáliában

LISSZABONI SZAKMAI LÁTOGATÁSON VETTEK RÉSZT A BÁRCZAY OKTATÓI

Az Európai Unió logója

Helyszín: Lisszabon, Portugália

Időtartam: 2024.05.12-17.

Résztvevők:

  • Gergely Attila
  •  Farkas József
  •  Farkasné Miskolczi Nikoletta
  •  Nagy András Levente
  •  Vajland Nándor

Beszámoló:

Az Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Erasmus+ program keretében Portugáliában, Lisszabonban vettek részt szakmai látogatáson. Az utazás napján még este jutott idő egy Benfica elleni mérkőzés megtekintésére.

A következő napon az oktatók egy Farm látogatás szervezésével foglalkozó vállalkozás vezetőjével találkoztak (Portugal Farm Experience), akivel főleg a portugál mezőgazdaságot érintő kérdésekről beszélgettek. Majd a híres lisszaboni ócenáriumot látogatták meg. Az egyik reggelt az óceán partján kezdték, majd ebéd után a Királyi palotát csodálhatták meg.

A mobilitási programnak köszönhetően a Sintra hegység, település nevezetességeivel is megismerkedhettek a Bárczay-s oktatók, és az Unesco világörökség részén fekvő permakultúrás kísérleti farmon fűszernövényekkel, helyi gyümölcsökkel zöldségekkel (saláta, paradicsom, paprika), azok telepítésével, ápolásával kapcsolatos információkat is kaptak. A szakmai programot követően sétát tettek az óceán partján. A látogatás keretében a Belém toronynál és a felfedezők emlékművénél is jártak az abaújszántói intézmény oktatói, majd egy modern gombatermesztő üzemet látogattak meg, ahol bemutatták nekik az ott alkalmazott technológiát és meg is kóstolhatták a grillezett laskát.

A szakmai látogatás munkanyelve az angol volt, így valamennyi résztvevőnek adódott lehetősége nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére. A látogatást megelőzően ezt mindannyian célként is megfogalmazták. A látottak és a szerzett tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel az intézmény a laskagomba termesztés bemutatását is megvalósítja a tangazdasági központi épület pincéjében.