A VAY OKTATÓI SZAKMAI LÁTOGATÁSON JÁRTAK SPANYOLORSZÁGBAN
Helyszín: MOVIDEA – Granada
Időpont: 2024. január 14-20.
Résztvevők:
- Korpás Zoltánné
- Major Tamás
- Nagyné Fejér Emese
Beszámoló:
Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000143245 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi AszC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Spanyolországban, Granadában.
A pályázat céljai: a spanyol gasztronómia, az ősi katalán étkezési hagyományok megismerése, és a digitális oktatást elősegítő hatékony és új gyakorlatok elsajátítása volt. A szakmai látogatást a Movidea Mobility and Training fogadószervezet koordinálta.
Nagy izgalommal fogadták a Vay oktatói a lehetőséget arra, hogy betekintést nyerjenek Spanyolország, azon belül Andalúzia- Granada szakképzésébe, gasztronómiájába. Indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást az oktatók a szakmai látogatásról; utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan.
A résztvevők a Movidea fogadószervezetnek köszönhetően vendéglátást, azon belül szakács és cukrász szakmákat oktató intézményeket kerestek fel. Megismerkedtek a spanyol szakképzési rendszerrel, a helyi oktatási intézmények magas színvonalú infrastruktúrájával, a gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott módszerekkel, munkaformákkal, és a spanyol gasztronómiával. A mobilitás lehetőséget biztosított számukra, hogy bővítsék tudásukat a spanyol nemzet tradicionális ételeinek témakörében. A megszerzett tudással a látott munkamódszereket alkalmazzák, úgymond internalizálják a későbbiekben saját gyakorlati foglalkozásaikon.
A szakmai programok mellett a Vay oktatói szabadidejükben meglátogatták Granada nevezetességeit; az Alhambrát, a Katedrálist, a Cartuja Monastery kolostort, számos helyi kistemplomot, parkot, az óváros sikátoros arabnegyedét és élelmiszerüzleteket, ahol megismerhették a spanyol alapanyagokat.
Összességében sok-sok élménnyel, tapasztalattal, gyakorlati tudással gazdagodtak a résztvevők a mobilitás alatt. Élményeiket, tapasztalataikat mihamarabb szeretnék bemutatni intézményükben és mielőbb alkalmazni kívánják gyakorlati foglalkozásaikon.