ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20

VAY – ÉLMÉNYEK, TAPASZTALATOK, GYAKORLATI TUDÁS A GRANADAI SZAKMAI LÁTOGATÁSON

Négyen állnak egy nagy üvegablakú épület előtt. A végén két férfi, középen két nő áll. Az emberek a kamerával szemben állnak, a mögöttük lévő belső tér pedig konyha vagy labor, ahol emberek dolgoznak.

A VAY OKTATÓI SZAKMAI LÁTOGATÁSON JÁRTAK SPANYOLORSZÁGBAN

A képen az Európai Unió zászlaja látható, kék alapon körben elhelyezett 12 sárga csillaggal. A zászló alatt magyar nyelvű szöveg olvasható: „Az Európai Unió támogatásával”, ami azt jelenti, hogy „Az Európai Unió támogatásával.

Helyszín: MOVIDEA – Granada

Időpont: 2024. január 14-20.

Résztvevők:

  • Korpás Zoltánné
  • Major Tamás
  • Nagyné Fejér Emese

Beszámoló:

Az Erasmus-Projekt kód: 2023-1-HU01-KA122-VET-000143245 számú projekt keretein belül szakmai látogatáson vettek részt az Északi AszC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatói Spanyolországban, Granadában.

A pályázat céljai: a spanyol gasztronómia, az ősi katalán étkezési hagyományok megismerése, és a digitális oktatást elősegítő hatékony és új gyakorlatok elsajátítása volt. A szakmai látogatást a Movidea Mobility and Training fogadószervezet koordinálta.

Nagy izgalommal fogadták a Vay oktatói a lehetőséget arra, hogy betekintést nyerjenek Spanyolország, azon belül Andalúzia- Granada szakképzésébe, gasztronómiájába. Indulás előtt online meeting-en kaptak körültekintő felvilágosítást az oktatók a szakmai látogatásról; utazással, ellátással, szakmai programokkal kapcsolatosan.

A résztvevők a Movidea fogadószervezetnek köszönhetően vendéglátást, azon belül szakács és cukrász szakmákat oktató intézményeket kerestek fel. Megismerkedtek a spanyol szakképzési rendszerrel, a helyi oktatási intézmények magas színvonalú infrastruktúrájával, a gyakorlati foglalkozásokon alkalmazott módszerekkel, munkaformákkal, és a spanyol gasztronómiával. A mobilitás lehetőséget biztosított számukra, hogy bővítsék tudásukat a spanyol nemzet tradicionális ételeinek témakörében. A megszerzett tudással a látott munkamódszereket alkalmazzák, úgymond internalizálják a későbbiekben saját gyakorlati foglalkozásaikon.

A szakmai programok mellett a Vay oktatói szabadidejükben meglátogatták Granada nevezetességeit; az Alhambrát, a Katedrálist, a Cartuja Monastery kolostort, számos helyi kistemplomot, parkot, az óváros sikátoros arabnegyedét és élelmiszerüzleteket, ahol megismerhették a spanyol alapanyagokat.

Összességében sok-sok élménnyel, tapasztalattal, gyakorlati tudással gazdagodtak a résztvevők a mobilitás alatt. Élményeiket, tapasztalataikat mihamarabb szeretnék bemutatni intézményükben és mielőbb alkalmazni kívánják gyakorlati foglalkozásaikon.

A rozsdamentes acél konyhapulton négy fehér tál található, különböző edényekkel. Úgy tűnik, hogy a legközelebbi étel fehér szósszal és fűszernövényekkel van díszítve, míg a többi étel különféle összetevőket és fűszereket tartalmaz. A háttérben a konyhai felszerelések láthatók.